Verlies

Ruimte maken voor pijn en verdriet, zodat je gelukkig kan zijn

Het lijkt een tegenstrijdigheid. Volgens psycholoog en filosoof Damiaan Denys werkt het zelfs anders om. Door het najagen van geluk krijgen we  stress, raken burn-out en worden depressief.

Vandaag weer de FNV workshop verlies gegeven samen met #SharonvanLeest. Verlies van werk. Verlies van gezondheid. Het verlies doet pijn, maakt kwaad, frustreert, maakt machteloos, verdrietig. En daar willen we dan zo snel mogelijk vanaf. Maar van de pijn weggaan, is vluchten, en daarmee  verdwijnt de pijn niet, maar nestelt zich in ons lijf. Dat vluchten kost bergen energie en maakt ons nog zieker. Durf de pijn en alles wat er is te voelen, ga er naar toe ipv er vanaf. Dus accepteer zodat je kan loslaten en dat maakt de weg naar geluk vrij. Leren van je pijn zodat je niet in dezelfde valkuilen gaat stappen. “Hoe beter je jezelf kent, hoe beter jouw keuzes in harmonie zullen zijn met wie je bent. En hoe groter de kans dat het geluk je zal overvallen”, zegt Denys. We hebben de deelnemers weer een stukje op weg geholpen door te luisteren, aandacht te geven en ook enkele inzichten als het gaat om rouw en verdriet. “Nee je bent niet raar, nee je bent geen uitzondering, ja dit hoort erbij, twee stappen vooruit één achteruit, er is geen standaardprocedure voor verlies en rouw, er is geen snelweg voor rouwverwerking”. Ruimte maken voor pijn en verdriet.

https://www.flowmagazine.nl/psyche-mental-health/waarom-het-goed-is-om-je-in-een-ander-te-verdiepen-voor-meer-begrip.html

#verlies #pijn #verdriet #rouw #boos #bang #angst #frustratie #machteloos #pijn #geluk #werkgeluk #FNV