archief Verlies
Ruimte maken voor pijn en verdriet, zodat je gelukkig kan zijn
Het lijkt een tegenstrijdigheid. Volgens psycholoog en filosoof Damiaan Denys werkt het zelfs anders om. Door het najagen van geluk krijgen we stress, raken burn-out en worden depressief. Vandaag weer de FNV workshop verlies gegeven samen met #SharonvanLeest. Verlies van werk. Verlies van gezondheid. Het verlies doet pijn, maakt kwaad, frustreert, maakt machteloos, verdrietig. En daar willen we dan zo snel mogelijk vanaf. Maar van de pijn weggaan, is vluchten, en daarmee verdwijnt de pijn niet, maar nestelt zich in ons lijf. Dat vluchten kost bergen energie en maakt ons nog zieker. Durf de pijn en alles wat er is te voelen, ga er naar toe ipv er vanaf. Dus accepteer…
Verlies van een liefdesrelatie
Ik deel op social media niet alleen de mooie verhalen, maar ook mijn verlieservaringen. Heel bewust, om te laten zien hoe je met verlies kunt omgaan. Dit verlies is een verlies van een liefdesrelatie. Liefde er zijn boeken vol over geschreven. Liefde. De onze heeft haast 4 jaar geduurd. Nee, dat zeg ik niet goed. Hij is er nog steeds. Maar ik ben wel onze relatie gestopt. Ondanks de liefde. Soms moet je kiezen tussen de liefde voor de ander en liefde voor jezelf. Nu heb ik gekozen voor liefde voor mezelf. Met pijn in mijn hart. Verscheurd. Verdrietig. En toch is het goed zo. Dankjewel lief voor deze mooie…
Over het badeendje als metafoor en rouwhaast
Rouwen. Valt soms rouw op je dak. Onverwacht is het daar. Ineens. Je was het al haast vergeten. In het artikel gebruiken ze de metafoor van het badeendje: Je drukt het onder water maar het komt altijd weer omhoog. Rouw. Over verdriet dat onder je huid kruipt. En zo’n pijn kan doen dat zelf ademen pijnlijk is. Rouwen kan lijken op een depressie met alles wat daarbij hoort. Rouwhaast heeft geen zin. Niemand kan zeggen hoe lang je mag rouwen. Rouwen is een individueel proces dat draaglijk wordt als je het niet alleen hoeft te doen, als er anderen zijn die naar je willen luisteren. Als er mensen zijn die…
Verlies kun je niet meten in vrije dagen
Er is in het werk nog steeds heel weinig aandacht na het overlijden van een dierbare. Vakbond CNV heeft hiervoor een meldpunt aangemaakt. De dood hoort bij het leven. We mogen niet doen alsof alles wat met de dood te maken heeft, niet bestaat. Psychiater Derk de Wachter zei het zo mooi: Niet het verdriet maakt ziek maar geen aandacht voor het verdriet maakt ziek. Meer weten hoe aandacht voor verlies en rouw in jullie organisatie vorm gegeven kan worden, neem dan contact op met Lisa. https://www.trouw.nl/economie/verdriet-kun-je-niet-afmeten-in-vrije-dagen-maar-er-moet-wel-een-rouwprotocol-komen-vindt-het-cnv~bdb0df65/
Verdriet is geen ziekte