Corona

Thuiswerkburnout en andere stressklachten deel 8: tips voor minder thuisstress

Thuis. Zo’n heerlijk gevoel. Vertrouwd, warm, veilig. De omgeving is leesbaar en voorspelbaar. Is het dat nog steeds. Je thuis voelen is samenvallen met je omgeving volgens de socioloog Jan-Willem Duyvendak. Thuis is voor heel veel mensen inmiddels een werkplek geworden. En na de zoveelste week gedwongen thuisblijven begint het begrip zijn glans te verliezen ? De onttovering van thuis noemt hij het. Gelukkig beginnen de scholen weer en zijn de regels iets versoepeld. Thuiswerken is voorlopig nog tot 1 september het advies. Dat is dus nog langer dan we nu al thuis werken. Kortom reden genoeg om eens goed te kijken wat voor jou wel werkt en wat niet. En dat is voor iedereen verschillend. Durf te zeggen wat voor jou goed is en wat niet. Bespreek het met elkaar. Ook met de kinderen. Gedwongen samenleven op een klein oppervlak maakt dat we extra gevoelig worden, onze voelsprieten staan overeind en als we niet oppassen gaan de emoties de communicatie negatief beïnvloeden. Een goed gesprek voeren begin bij luisteren en vragen stellen en echte aandacht voor de ander. Hier een aantal tips misschien heb je er iets aan.

  1. Weet wat je zelf wil. Waar heb jij behoefte aan.
  2. Vraag aan de ander waar zij behoefte aan hebben. Luister goed
  3. Inventariseer al jullie behoeften. Niemand is belangrijker dan de ander.
  4. Kijk hoe je dan samen kunt zorgen dat aan ieders behoefte zoveel mogelijk voldaan wordt.
  5. En als dat niet kan leg dan uit waarom
  6. Heb respect voor jezelf en voor de ander
  7. En een beetje flexibiliteit doet wonderen.

#thuiswerkburnout #stress #werkstress #corona #communicatie #hetgoedegesprek #aandacht #luisteren #thuiswerk #emotie #respect

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6668090113374867456/