Werkgeluk

Hoop en liefde is mijn wens voor het nieuwe jaar

#Hoop wat is dat nu eigenlijk? Laten we daar wat dieper op ingaan.

Hoop kent in het onderzoek van #Ehero 7 dimensies:

  • #cognitie
  • #emotie
  • #deugd
  • #verbinding
  • #verwachting
  • #vertrouwen
  • #spiritualiteit.

In de Hoopbarometer wordt hoop gedefinieerd als een verlangen naar verbetering, waarvoor we bereid zijn te handelen, maar waarvan we nooit helemaal zeker zijn dat we het kunnen bereiken. Juist deze #onzekerheid onderscheidt hoop van #optimisme, en maakt dat hoop een belangrijke #drijfveer is: zolang we niet zeker weten of we zullen krijgen wat we willen, blijven we ons inzetten. Hoop omvat verschillende dimensies van ons mens-zijn; het gaat om verlangens, overtuigingen en gedrag. Hoe hoopvol we ons voelen is daarom niet op een simpele, eendimensionale wijze te meten.

“Hoopvolle mensen houden zich beter aan de regels en zijn ook vaker bereid zich in te zetten voor anderen, aangezien ze vaker geloven 5 dat anderen dit ook voor hen doen. Op deze manier blijkt hoop dus een belangrijk maatschappelijk goed te zijn tijdens deze #coronacrisis; we vinden hoop in elkaar, waardoor we ook eerder geneigd zijn ons meer voor elkaar in te zetten”.

Dus hoe kunnen we mensen hoop geven als het zo’n belangrijke drijfveer is? Hoe wordt hoop in jullie organisaties gebruikt? Er is hoop in deze dagen… Maar hoe blijven we hoopvol? Auteur/geluksprofessor #LeoBormans schreef The World Book of Hope en vertelt over de kracht van hoop. Ik hoop dat jij de hoop niet opgeeft. Download het rapport hieronder.