Corona

Thuiswerkburnout en andere stressklachten deel 10. Trauma herkennen, hulp vragen en hulp aanbieden.

Het coronatijdperk treft mensen op verschillende manieren: patiënt worden,  familie van patiënten, zorgverleners, het verliezen van dierbare, anders afscheid nemen en vaarwel zeggen, of juist niet, het verlies van werk, tot het tijdelijke verlies van de vaste werkplek en de collega’s  etc.  Het gaat over angst, verdriet, eenzaamheid, onzekerheid, frustratie, boosheid, verlies en rouw.  Doordat we momenteel in een samenleving leven met social distancing, is de opvang die er normaal is na een traumatische gebeurtenis, anders of zelfs afwezig. Traumatische gebeurtenissen zijn onderdeel van het leven. Hoe iemand op een traumatische ervaring reageert, is afhankelijk van de omstandigheden en per persoon verschillend. Wanneer iemand in staat is om een traumatische ervaring goed te verwerken, zal hij na afloop geen klachten ontwikkelen. Maar niet iedereen heeft evenveel veerkracht. Bij mentaal-emotioneel kwetsbare personen kan een traumatische ervaring zoveel impact hebben dat het tot blijvende klachten leidt. Door de social distancing is de veerkracht bij veel mensen gedaald. Kortom het is belangrijk om oog te hebben voor alle mensen die op de een of andere manier heftige gebeurtenissen meemaken én ook te beseffen dat gebeurtenissen voor de een veel meer impact kunnen hebben dan voor jezelf. In bijgevoegde link is er een test bijgevoegd als hulpmiddel. Heb jij een heftige gebeurtenis meegemaakt waar je nog steeds ‘last’ van hebt, vraag om hulp.  Leidinggevende zorg dat je de medewerkers  die iets heftig hebben meegemaakt in  beeld hebt en houdt. En om zelf voorbereid te zijn op eventuele hulpvragen heb ik extra verdieping gezocht en ben ik begonnen met trauma en regulatie.

#thuiswerkburnout #stress #trauma #afscheid #verlies #angst #onzekerheid #verdriet #eenzaamheid #rouw #socialdistancing #kwetsbaarheid #veerkracht

https://www.psyned.nl/zelftest/trauma-test/