Werkgeluk

Liggen de oorzaken van een burnout meer op het individuele vlak of juist meer in de omgeving?

Zestig procent van de medewerkers had tijdens de eerste golf van coronabesmettingen een slechte balans tussen werken en ontspannen. Dat blijkt uit onderzoek door Effectory onder 123.000 medewerkers in Europa. Daarmee stijgt de kans op een burn-out. Is zo’n burn-out nou vooral een kwestie van individuele of van omgevingsfactoren? En wat kunnen organisaties doen?
De kans op een burn-out neemt toe bij een langdurige slechte balans tussen energiebronnen en werkeisen,
Het verband tussen burn-out en individuele eigenschappen zoals leeftijd en opleidingsniveau is minder sterk dan dat tussen burn-out en omgevingsfactoren.
Maslach & Leiter (1997) ontwikkelden een model dat individuele en omgevingsfactoren integreert en draait om de mate waarin de medewerker matcht met zijn werkomgeving. Hoe groter de mismatch, hoe groter de kans op een burn-out. En andersom: hoe beter de match tussen medewerker en werkomgeving, hoe groter zijn bevlogenheid. Dus investeren in bevlogenheid, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid werkt. Voor medewerker én organisatie. Meer weten? Neem contact me op. Ik kom graag vrijblijvend langs voor gesprek.

werkgeluk #happiness #geluk #bevlogenheid #stress #werkstress #werkdruk #burnout

https://www.insightsbenelux.com/blog/engagement/burn-out-door-coronacrisis-wat-kunnen-organisaties-doen?